Често задавани въпроси (FAQ)

Как да се свържа с магазина?

Можете да ни пишете в контактната форма на сайта https://iveldecor.com/contact-information.html , на е-мейл contact@iveldecor.com или през месинджър на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/iveldecor

Трябва ли ми регистрация в сайта, за да поръчам продукт?

Не, не е задължително да се регистрирате. Изберете продукт, сложете го в кошницата и кликнете на БЪРЗА ПОРЪЧКА. Там оставете само телефон за връзка и наш представител ще Ви се обади.

Регистрацията в сайта Ви дава възможност да получавате бонуси и награди от нас, отнема 2 минути, а Вашите данни са криптирани и защитени.

Какви начини на плащане имам?

В момента начините на плащане са 3, но ще се увеличат с времето. Налични са:

1. Наложен платеж- когато пратката се изпраща до офис на еконт или адрес и плащането става на място при получаване на стоката.

2. PAYPAL.COM- PayPal е най-известната електронна система за плащане. Представлява електронна алтернатива на традиционните разплащания с чекове и банкови преводи. Нейни потребители могат да бъдат: частни лица, търговци, големи фирми и корпорации. Тя е собственост на eBay Inc., като повече от 90 процента от плащанията в еВау се извършват през PayPal.

3. BITPAY- Отдавна сме в 21век и поради тази причина решихме да използваме начин на разплащане с криптовалута. Ако имате биткойн и желаете да го използвате , ние сме едни от първите които приемаме този начин на плащане в България.

Колко струва пратката с Еконт?

Всяка пратка се изчислява автоматично от системата, точно преди да завършите Вашата покупка. А едно от нашите обещания е, че всяка поръчка над 50 лв. е с безплатна доставка. Възползвайте се!

Сигурни ли са моите лични данни?

Да, Вашите лични данни са напълно защитени с всички възможни инструменти. Нашият магазин криптира Вашите имена, телефон, адрес и банкова информация. Бъдете сигурни, че наш приоритет е да пазим Вашата информация!

Артикулът не ми харесва, мога ли да го върна?

Да, можете в 30 дневен срок да върнете всяка стока, ако не Ви хареса. Ние няма да задаваме излишни въпроси, понякога просто сме купили от импулс, а не защото нещо ни харесва. Разбираме Ви! Ще сме Ви благодарни ако сте успели да запазите опаковката максимално цяла, но не е задължително.

Продуктът ми пристигна счупен, какво да правя?

Всяка стока изпратена от нас е с възможност за преглед при получаване, ако попаднете на стока, която е с транспортен дефект или счупена, не я приемайте. Ние ще се погрижим от там нататък.

Ако имате проблем или въпрос свързан с предлаганите от нас продукти или услуги и не намирате
неговото решение сред изброените по-горе, ще се радваме да се свържете с нас